Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
11 – 4 – 2016
   Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας
   Κυρία Πρόεδρε και εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών και των εκδόσεων «ΣΑΚΚΟΥΛΑ»
   Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

-----------------------------------------


        Η νομική ιδιομορφία των διαφορών περί «τα πράγματα της Διοικήσεως» και «το αμφισβητούμενον διοικητικόν» ανέδειξαν το ζήτημα της ειδικής αντιμετωπίσεώς τους, ήδη από την αρχή της Ελληνικής Επαναστάσεως και την Καποδιστριακή εποχή.
        Έτσι, μετά τα θνησιγενή «Πρωτόκλητα» και «Έκκλητα» δικαστήρια του έτους 1832, τα πράγματα επέβαλαν (ύστερα από πολλές ενδιάμεσες σχετικές ρυθμίσεις), ένα πλήρες σύστημα διοικητικών δικαστηρίων, υπό το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βάση την αρχή της ανεξαρτησίας των φορέων τους, το οποίο λειτουργεί, με απόλυτη επιτυχία, από την 1 Μαρτίου του έτους 1962.
            Ο συνταγματικής περιωπής όρος της «διοικητικής διαφοράς» συνδέει τα διοικητικά δικαστήρια με τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, αφού η αποστολή τους διέρχεται από τον κυρωτικό τους ρόλο, κατά τον έλεγχο των παράνομων πράξεων και παραλείψεων των κρατικών οργάνων, στο πλαίσιο της πραγματώσεως των συνταγματικών δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων των πολιτών.
           Σήμερα χαιρετίζουμε, με βαθειά συγκίνηση, την έκδοση Τιμητικού Τόμου που είναι αφιερωμένος στην, επί 50 χρόνια, συμβολή των διοικητικών δικαστηρίων στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου στη Χώρα μας.
           Κατά την περίοδο αυτή η εφαρμογή του δημοσίου δικαίου δεν πέρασε από δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα αλλά από δύσβατα μονοπάτια και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας.
           Οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων άσκησαν το έργο που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, κάτω από μετασχηματισμένες, πολλές φορές, κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επέφεραν ρωγμές στο Κράτος Δικαίου. Όμως, παρά τις αντιξοότητες, δημιούργησαν και με την ανεκτίμητη υποστήριξη των δικαστικών υπαλλήλων, ένα στέρεο οικοδόμημα για την επίλυση των διοικητικών διαφορών, το οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες, όπως διαπιστώνουμε από την υπερφόρτωση των διοικητικών δικαστηρίων με τεράστιο αριθμό υποθέσεων που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
           Ασφαλώς, λοιπόν, ο εκδοθείς Τιμητικός Τόμος αποτελεί και «οφειλή» στις φωτισμένες προσωπικότητες που στελέχωσαν τα διοικητικά δικαστήρια, κατά την 50χρονη πορεία τους. Η καταφυγή στη νομική σκέψη και στον ήσυχο, λιτό και πολύτιμο τρόπο με τον οποίο μας δίδαξαν αρχές, ήθος και μέτρο, μακρυά από επικοινωνιακές παραστάσεις, είναι ένα κούρνιασμα μέσα στο θόρυβο και την οχλοβοή των ημερών, όπου οι διακριτές, κατά το Σύνταγμα, λειτουργίες του Κράτους, διασταυρώνονται επικίνδυνα.
           Στο σημείο αυτό, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής, στον πρώτο μου Πρόεδρο, αείμνηστο Χρήστο Νικόπουλο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην αληθινή ανεξαρτησία του δικαστή που ο ίδιος ενσάρκωνε. Ανεξαρτησία ως ζήτημα συνειδήσεως, ήθους και φρονήματος, προσοχής και αυτοελέγχου που βιώνεται καθημερινά, αθόρυβα και ασκητικά χωρίς δημόσιες βαρυσήμαντες δηλώσεις οι οποίες, τις περισσότερες φορές, υποκρύπτουν στοιχεία εσωτερικής ανελευθερίας.
           Με την ευχή τα διοικητικά δικαστήρια να συνεχίσουν να στελεχώνονται από επάξιους επιγόνους, θέλω να συγχαρώ τόσο την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και τους συναδέλφους που πήραν την πρωτοβουλία της έκδοσης του ανά χείρας Τιμητικού Τόμου, όσο και τις εκδόσεις «Σάκκουλα» που υλοποίησαν την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και όλους όσους συνέπραξαν στο έργο.

                                                                   Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου