Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΛΟΥ»

   Ένωση Διοικητικών Δικαστών
   Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support OfficeEASO)

Αθήνα,  Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
Royal Olympic Hotel

          Κυρίες και Κύριοι Δικαστές Διεθνούς Ευρωπαϊκής και Εθνικής Δικαιοδοσίας,
          Εκλεκτά Στελέχη και Προσκεκλημένοι των Φορέων Διοργάνωσης του Συνεδρίου,
           Καλημέρα.
           Ασφαλώς, η σημερινή συνάντηση, που με εξαιρετική φροντίδα οργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών Ελλάδας, είναι πολύ σημαντική για όλους εμάς που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια ειρηνική και ασφαλή χώρα, παράλληλα όμως βιώνουμε έντονα τις συνέπειες των σύγχρονων γεωπολιτικών μετασχηματισμών, που κινούνται σε ποτάμι με δυσδιάκριτες πηγές και μη προβλέψιμες εκβολές.
           Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ο ένας τον άλλον˙ να ακουμπήσουμε ο ένας στον άλλον.

           Κυρίες και Κύριοι
           Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα ως Χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια, φέρει το βάρος της διαχειρίσεως μεγάλου αριθμού υποθέσεων αλλοδαπών, προερχομένων από χώρες δημιουργίας προσφύγων.
           Από το 2012 έως σήμερα, στα Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας έχουν εισαχθεί 58.947 υποθέσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί αλλοδαπών εν γένει και 4.282 υποθέσεις που αφορούν, ειδικώς, την παροχή διεθνούς προστασίας.
           Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι οι αλλοδαποί διάδικοι καταφεύγουν στο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας και οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων, σηκώνοντας το βάρος δικογραφιών που πολλές φορές ματώνουν στα χέρια τους, ανταποκρίνονται με συνέπεια, γνώση και σθένος στη συνταγματική αποστολή τους.
           Εργάζονται σκληρά, για την εφαρμογή ενός δαιδαλώδους συστήματος νομοθετημάτων του Διεθνούς, του Ενωσιακού και του Εθνικού Δικαίου, προς διασφάλιση της λεπτής ισορροπίας μεταξύ αφενός της προάσπισης των, διηπειρωτικού και διαφυλετικού περιεχομένου, δικαιωμάτων του ανθρώπου που κινείται στο μεταίχμιο της ζωής και της απώλειάς της, στην απόγνωση του πολέμου, της βίας, της ανελευθερίας, και της ανασφάλειας και αφετέρου του δημοσίου συμφέροντος για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας στη Χώρα υποδοχής.
           Όμως, πριν από το Δικαστή επιλαμβάνεται η κρατική Διοίκηση και επομένως ο ρόλος της τελευταίας στην αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από τη μαζική ροή υποθέσεων της κατηγορίας αυτής, είναι κορυφαίος, δια της βελτιώσεως της ποιότητας των παραγόμενων διοικητικών πράξεων και δια της επιλύσεως πλήθους διαφορών εντός των κόλπων της.
           Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργούν ήδη αποτελεσματικά η Υπηρεσία Ασύλου με την επικουρία προσωπικού και διερμηνέων του EASO και οι νέες συνθέσεις των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών.
           Σε κάθε περίπτωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια θα διαχειριστούν με υπευθυνότητα και την αναμενόμενη τώρα μαζικότερη εισαγωγή υποθέσεων, στο πλαίσιο ειδικής μελέτης που εκπονείται ήδη από την Ελληνική Πολιτεία.
           Κυρίες και Κύριοι,
           Προσβλέποντας στην ενίσχυση των νόμιμων διαύλων εισόδου των αλλοδαπών στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια και των μέτρων ένταξής τους στις κοινωνικές δομές της, προσδοκούμε ότι θα σταματήσει σύντομα το μοιρολόι, στο Αιγαίο, ώστε χιλιάδες παιδιά να συνεχίσουν το σχολείο τους, τη ζωή ….., γιατί ο εθισμός στον παραλογισμό δεν μπορεί να σκοτώνει την αλήθεια.
        Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

                                                                                                          Σας ευχαριστώ



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
11 – 4 – 2016
   Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας
   Κυρία Πρόεδρε και εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών και των εκδόσεων «ΣΑΚΚΟΥΛΑ»
   Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

-----------------------------------------


        Η νομική ιδιομορφία των διαφορών περί «τα πράγματα της Διοικήσεως» και «το αμφισβητούμενον διοικητικόν» ανέδειξαν το ζήτημα της ειδικής αντιμετωπίσεώς τους, ήδη από την αρχή της Ελληνικής Επαναστάσεως και την Καποδιστριακή εποχή.
        Έτσι, μετά τα θνησιγενή «Πρωτόκλητα» και «Έκκλητα» δικαστήρια του έτους 1832, τα πράγματα επέβαλαν (ύστερα από πολλές ενδιάμεσες σχετικές ρυθμίσεις), ένα πλήρες σύστημα διοικητικών δικαστηρίων, υπό το Συμβούλιο της Επικρατείας, με βάση την αρχή της ανεξαρτησίας των φορέων τους, το οποίο λειτουργεί, με απόλυτη επιτυχία, από την 1 Μαρτίου του έτους 1962.
            Ο συνταγματικής περιωπής όρος της «διοικητικής διαφοράς» συνδέει τα διοικητικά δικαστήρια με τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου, αφού η αποστολή τους διέρχεται από τον κυρωτικό τους ρόλο, κατά τον έλεγχο των παράνομων πράξεων και παραλείψεων των κρατικών οργάνων, στο πλαίσιο της πραγματώσεως των συνταγματικών δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων των πολιτών.
           Σήμερα χαιρετίζουμε, με βαθειά συγκίνηση, την έκδοση Τιμητικού Τόμου που είναι αφιερωμένος στην, επί 50 χρόνια, συμβολή των διοικητικών δικαστηρίων στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου στη Χώρα μας.
           Κατά την περίοδο αυτή η εφαρμογή του δημοσίου δικαίου δεν πέρασε από δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα αλλά από δύσβατα μονοπάτια και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας.
           Οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων άσκησαν το έργο που τους εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, κάτω από μετασχηματισμένες, πολλές φορές, κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επέφεραν ρωγμές στο Κράτος Δικαίου. Όμως, παρά τις αντιξοότητες, δημιούργησαν και με την ανεκτίμητη υποστήριξη των δικαστικών υπαλλήλων, ένα στέρεο οικοδόμημα για την επίλυση των διοικητικών διαφορών, το οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες, όπως διαπιστώνουμε από την υπερφόρτωση των διοικητικών δικαστηρίων με τεράστιο αριθμό υποθέσεων που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
           Ασφαλώς, λοιπόν, ο εκδοθείς Τιμητικός Τόμος αποτελεί και «οφειλή» στις φωτισμένες προσωπικότητες που στελέχωσαν τα διοικητικά δικαστήρια, κατά την 50χρονη πορεία τους. Η καταφυγή στη νομική σκέψη και στον ήσυχο, λιτό και πολύτιμο τρόπο με τον οποίο μας δίδαξαν αρχές, ήθος και μέτρο, μακρυά από επικοινωνιακές παραστάσεις, είναι ένα κούρνιασμα μέσα στο θόρυβο και την οχλοβοή των ημερών, όπου οι διακριτές, κατά το Σύνταγμα, λειτουργίες του Κράτους, διασταυρώνονται επικίνδυνα.
           Στο σημείο αυτό, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής, στον πρώτο μου Πρόεδρο, αείμνηστο Χρήστο Νικόπουλο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην αληθινή ανεξαρτησία του δικαστή που ο ίδιος ενσάρκωνε. Ανεξαρτησία ως ζήτημα συνειδήσεως, ήθους και φρονήματος, προσοχής και αυτοελέγχου που βιώνεται καθημερινά, αθόρυβα και ασκητικά χωρίς δημόσιες βαρυσήμαντες δηλώσεις οι οποίες, τις περισσότερες φορές, υποκρύπτουν στοιχεία εσωτερικής ανελευθερίας.
           Με την ευχή τα διοικητικά δικαστήρια να συνεχίσουν να στελεχώνονται από επάξιους επιγόνους, θέλω να συγχαρώ τόσο την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και τους συναδέλφους που πήραν την πρωτοβουλία της έκδοσης του ανά χείρας Τιμητικού Τόμου, όσο και τις εκδόσεις «Σάκκουλα» που υλοποίησαν την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και όλους όσους συνέπραξαν στο έργο.

                                                                   Σας ευχαριστώ