Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 2017




Αθήνα,  11-2-2017



          Επίσημοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών
   Κυρία Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
    Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.


           Στις Γενικές Συνελεύσεις, εκτός από την τιμή και τη χαρά που προσφέρουν οι παρουσίες, παρασυρόμαστε, σχεδόν πάντοτε, σε ένα ταξίδι αποτιμήσεων και προσδοκιών με βάση τη βαρύτητα γεγονότων ή καταστάσεων, διαχρονικών ή επίκαιρων.
           Σήμερα, προτάσσοντας την υποχρέωση για λογοδοσία, ως προς τη συνολική λειτουργία και απόδοση των Διοικητικών Δικαστηρίων, διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά ότι η Διοικητική Δικαιοσύνη, συγκλονίζεται από την υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της, πλήττοντας καίρια όχι μόνο τα «εμβληματικά» δικαιώματα των διαδίκων αλλά και όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, κατά το μέρος που θεωρούνται υπεύθυνοι.

15-9-2016:
    Εκκρεμείς υποθέσεις στα 39 Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας: 288.229
    Έτος κατάθεσης των οικείων εισαγωγικών δικογράφων: 2002 και εντεύθεν.
           Οι ψηφίδες αισιοδοξίας με τις οποίες φιλοτεχνήσαμε, ένα χρόνο πριν, το μωσαϊκό των προσδοκιών μας, ως προς το ζήτημα αυτό, μετατοπίσθηκαν εν πολλοίς, από την επί ένα έτος παράλυση της δικαστικής λειτουργίας ως αποτέλεσμα της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους αλλά και από παράγοντες που μας ακολουθούν από την άλλη άκρη του χρόνου και δεν μας αφήνουν να τους ξεχάσουμε ούτε μας επιτρέπουν να τους αγνοήσουμε, όπως:
  Η έκρηξη της νομοθετικής παραγωγής, ιδιαίτερα στα χρόνια της πρωτόγνωρης και βαθύτατης οικονομικής κρίσης και η, υπό τον «ζυγό» των Μνημονίων, «μετάλλαξη» της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του κανόνα δικαίου
  Η ιδιομορφία και η πολυπλοκότητα των διοικητικών διαφορών καθώς και η πληθωρικότητα των πηγών του Εθνικού, του Ενωσιακού και του Διεθνούς Δικαίου
  Η νοσηρότητα στο πεδίο παραγωγής των διαφορών Δημοσίου Δικαίου και η έλλειψη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αυτοελέγχου των διοικητικών πράξεων σε πρώϊμα στάδια
  Το διευρυμένο πεδίο δράσεως των διοικητικών δικαστηρίων
  Οι παλιές υποθέσεις που μας «καταδικάζουν» σε βαθιά δυσλειτουργικότητα
  Η αναχρονιστική και εξαιρετικά δαπανηρή λειτουργία, ακόμη και σήμερα, στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, 20 Μεταβατικών Εδρών, που προκαλεί άσκοπη ταλαιπωρία των δικαστών και απορρύθμιση των δικαστηρίων
  και βέβαια η υποστελέχωση των Γραμματειών των Δικαστηρίων.
           Ωστόσο, το πλεόνασμα ευθύνης τόσο των θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης, όσο και των δικαστικών λειτουργών που, στην πλειονότητά τους, έχουν πλήρη συναίσθηση της κορυφαίας κατάκτησης και προσφοράς τους, δεν επιτρέπει να βλέπουμε αδιέξοδα ως προς το επίμαχο ζήτημα, πολύ περισσότερο μάλιστα, αν αξιοποιήσουμε δημιουργικά και τους καρπούς κάθε προηγούμενης προσπάθειας.
  Τα πορίσματα της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την επεξεργασία ρυθμίσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, αποτελούν ήδη νόμο του Κράτους (ν. 4446/2016), με τον οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, [όπως ο ορισμός εισηγητή σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις αρμοδιότητας των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο οποίος ήδη από την κατάθεση του δικογράφου, προσλαμβάνει την ιδιότητα του φυσικού δικαστή, η εκδίκαση των παλαιών (προ του 2013) υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου από Προέδρους Πρωτοδικών, κατ’ εφαρμογή της μέχρι σήμερα ανενεργούς διατάξεως του άρθρου 4 παρ. 2 περ. α΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Δ., η απλοποίηση της εν συμβουλίῳ διαδικασίας καθώς και άλλες σημαντικές αλλαγές στη δικονομία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων].
  52 ανενεργείς οργανικές θέσεις του Κλάδου ΔΕ Δακτυλογράφων μετετράπησαν ήδη σε αναγκαίες οργανικές θέσεις ΠΕ Γραμματέων, ΠΕ Οικονομολόγων, ΠΕ Μεταφραστών κ.λπ.
  Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, παράγει εξαιρετικής ποιότητας έργο για την ουσιαστική αναβάθμιση της Γραμματείας των Δικαστηρίων
  Το ζήτημα της υποδοχής της μαζικής ροής υποθέσεων προσφυγικού δικαίου τυγχάνει ενδελεχούς επεξεργασίας από Ομάδα Εργασίας.
  Η εκκρεμότητα των υποθέσεων που οι δικαστές είχαν στα χέρια τους τείνει να εξαλειφθεί, εκτός μικρών εξαιρέσεων παρέκκλισης και
  Η αναμενόμενη συγκρότηση της συσταθείσας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, θα καλύψει τα κενά που προκύπτουν από την επιταχυνόμενη μεταβολή της υποδομής του Κώδικα αυτού.
           Αισιοδοξούμε επομένως και πάλι και τολμούμε να ελπίζουμε ότι είναι εφικτή η επίλυση των διοικητικών διαφορών σε χρόνο επίκαιρο. Στο πλαίσιο αυτό, αρνούμενοι να προσφέρουμε άλλο εύφλεκτο υλικό στην ελληνική κοινωνία, προτάσσουμε την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό των Διοικητικών Δικαστηρίων και επιλέγουμε να δράσουμε, στην παρούσα φάση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρωτίστως με το Συμβούλιο της Επικρατείας, προς την κατεύθυνση:
  Της ενίσχυσης της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων για την εκπλήρωση της αποστολής της ως επιτελικής οργανωτικής μονάδας των Δικαστηρίων αυτών.
  Της σύγκλισης και τελικώς ενοποίησης των δικονομικών ρυθμίσεων με στόχο μία ενιαία διοικητική δικονομία.
  Της πλήρωσης των υφισταμένων κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων με προσωπικό συγκεκριμένων προσόντων και αύξησης των οργανικών τους θέσεων κατ’ αναλογία προς τους υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς και
  Της πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για τη Διοικητική Δικαιοσύνη, το οποίο υποστηριζόμενο από την Πολιτεία, αρχίζει να τροχιοδρομεί, σιγά-σιγά, στις ράγες των Διοικητικών Δικαστηρίων, χάρις στην εθελοντική κυρίως, προσφορά δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων.

           Κυρίες και Κύριοι,
           Στη διαδρομή έχουμε ανάγκη από συνοδοιπόρους, για να μας συντροφεύουν στη στόχευση με λόγια, όπως αυτά του Ν. Καζαντζάκη. Και αν δεν προφθάσουμε να κάμουμε έργα τις ιδέες μας, κάμε τις έργα εσύ.
           Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ενώσεώς μας καθώς και στους υποψήφιους, για το νέο Δ.Σ., συναδέλφους, με την πεποίθηση ότι όσοι αναδειχθούν, θα λειτουργήσουν ως υπόδειγμα θεσμικής ευθύνης, απέχοντας από οποιαδήποτε άμετρη όξυνση σχέσεων, με απρόβλεπτους κινδύνους και μη εγγυημένα οφέλη για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
           Η περίσσεια και η απλοϊκότητα είναι το ίδιο επικίνδυνες δημαγωγικές έννοιες.

                                                                                       Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου