Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Συμμετοχή (χωρίς ψήφο) Προέδρων Εφετών και Εφετών των Διοικητικών Εφετείων Αθηνών και Πειραιώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συμβούλιο.



                       
Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α                             Αθήνα,   15  Σεπτεμβρίου  2015
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                             Αριθ. Πρωτ.:  2179
ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Ταχ.   Δ/νση           :  Λ. Ριανκούρ  85 Αθήνα
Τ.Θ. 160 98              Τ.Κ.115 03                                                                 ΠΡΟΣ:
FAX                        :  210-69.80.076                                       Τους δικαστικούς λειτουργούς
Πληροφορίες        :  Ι. Τσουκαλάς                                          των Διοικητικών Εφετείων
Τηλέφωνο             :  210-69.62.368                                       Αθηνών και Πειραιώς
E-mail      :  g-epitropia-d-d@otenet.gr


            Θέμα: Συμμετοχή (χωρίς ψήφο) Προέδρων Εφετών και Εφετών των Διοικητικών Εφετείων Αθηνών και Πειραιώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε συμβούλιο.

          1.  Στο άρθρο 90 παρ. 1, εδάφιο έκτο, του Συντάγματος ορίζεται ότι «Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο μετέχουν χωρίς ψήφο και δύο δικαστικοί λειτουργοί του κλάδου στον οποίο αφορούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, βαθμού τουλάχιστον εφέτη ή αντίστοιχου, που επιλέγονται με κλήρωση, όπως νόμος ορίζει» και στην παράγραφο 3, εδάφιο τρίτο, του άρθρου αυτού ορίζεται ότι «Κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του οικείου ανώτατου δικαστηρίου ως δευτεροβάθμιου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου, ισχύουν οι διατάξεις των εδαφίων τρία έως έξι της παραγράφου 1». Περαιτέρω, στο άρθρο 67 παρ. 8 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 1756/1988 (Α’  35). Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ορίζονται τα εξής: «Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Διοικητικής Δικαιοσύνης για τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας, μετέχει και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας που υπηρετεί σε αυτά …… Στις περιπτώσεις υπηρεσιακών μεταβολών δικαστικών λειτουργών ...… των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας, μετέχουν χωρίς ψήφο και …….. δύο πρόεδροι εφετών, αν πρόκειται για υπηρεσιακές μεταβολές προέδρων εφετών και εφετών ή δύο εφέτες αν πρόκειται για υπηρεσιακές μεταβολές δικαστών με βαθμό κατώτερο του εφέτη. Αυτοί ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των δεκαπέντε αρχαιοτέρων ……… προέδρων εφετών και εφετών των διοικητικών εφετείων Αθηνών και Πειραιώς ……. Η κλήρωση γίνεται κατά την παράγραφο 3 μετά την κλήρωση των μετά ψήφου μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης …... Ακολουθεί η κλήρωση από τις οικείες κληρωτίδες έξι προέδρων εφετών και έξι εφετών διοικητικών δικαστηρίων, από τους οποίους οι δύο πρώτοι κατά τη σειρά της κλήρωσης αποτελούν τα τακτικά και οι υπόλοιποι τα αναπληρωματικά μέλη του συμβουλίου. Οι ίδιοι κληρωθέντες μετέχουν και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας …….. Οι μετέχοντες χωρίς ψήφο καλούνται να διατυπώσουν τη γνώμη τους για το κρινόμενο ζήτημα, οφείλουν δε να αποχωρήσουν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ………».
          2.  Κατ΄ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, για την απρόσκοπτη συγκρότηση και λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (όταν αυτή συνεδριάζει ως Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο), οι δικαστικοί λειτουργοί των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, οι οποίοι κληρώνονται, κατ΄ έτος, για να μετέχουν (χωρίς ψήφο) σ΄ αυτά, έχουν υποχρέωση να προσέρχονται και να ασκούν τα καθήκοντά τους, διατυπώνοντας τη γνώμη τους για το κρινόμενο, κάθε φορά, ζήτημα.
          3.  Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε για την, κατά τρόπο συνεπή και υπεύθυνο, ανταπόκριση των μελών στην εκάστοτε πρόσκληση ασκήσεως των εν λόγω καθηκόντων, ώστε να αποφεύγεται η αναζήτηση για συμμετοχή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης κ.λπ. των ίδιων πάντοτε προσώπων (τακτικών ή αναπληρωματικών μελών).  Άλλωστε η έλλειψη επαρκούς χρόνου (λόγω των αναγκών διαχειρίσεως του κύριου δικαιοδοτικού έργου), αφορά όλους τους δικαστικούς λειτουργούς και επομένως η συστηματική από ορισμένους, επίκλησή της, ως λόγου αρνήσεως της συμμετοχής τους, στις συνεδριάσεις των κορυφαίων συμβουλίων της Διοικητικής Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

                                                                                                       Η Επίτροπος
                                                                                                (που ασκεί τα καθήκοντα
                                                                                                 του Γενικού Επιτρόπου)



                                                                                           Ευτυχία Εμμ. Φουντουλάκη
Ακριβές αντίγραφο
Αθήνα,  15/9/2015
Ο Αναπλ. Προϊστ.Δ/νσης

Ι. Τσουκαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου