Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

8/2015 Διοικητικού Πρωτοδικείου Βεροίας



Αριθμός 8/2015
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
__________________

              Σήμερα, στις 31 Μαρτίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.00 συνήλθε στο κατάστημα του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομελείας αποτελούμενο από τα μέλη του: Φ. Αρναούτογλου, Αντιπρόεδρο, Προεδρεύοντα, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κώλυμα, Αθ. Ράντο, Αγγ. Θεοφιλοπούλου, Ειρ. Σαρπ, Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους Συμβούλους Ν. Μαρκουλάκη, Δ. Μαρινάκη, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Καραμανώφ, Μ. Βηλαρά, Αικ. Σακελλαροπούλου, Αικ. Χριστοφορίδου, Δ. Σκαλτσούνη, Μ.-Ελ. Κωνσταντινίδου,  Α.-Γ. Βώρο, Π. Ευστρατίου, Μ. Γκορτζολίδου, Ε. Νίκα, Ι. Γράβαρη, Ε. Αντωνόπουλο, Γ. Τσιμέκα, Σ. Μαρκάτη, Α. Ντέμσια, Σπ. Χρυσικοπούλου,
Ηρ. Τσακόπουλο, Μ. Σταματελάτου, Μ. Παπαδοπούλου, Β. Αραβαντινό,                Δ. Κυριλλόπουλο, Α. Καλογεροπούλου, Ε. Κουσιουρή, Ο. Ζύγουρα,
Β. Ραφτοπούλου, Κ. Φιλοπούλου, Θ. Αραβάνη, Κ. Πισπιρίγκο,
Α. Χλαμπέα, Δ. Μακρή, Τ. Κόμβου, Β. Αναγνωστοπούλου-Σαρρή, Π. Μπραΐμη,
Π. Χαμάκο, Σ. Βιτάλη, Ηλ. Μάζο, Α.-Μ. Παπαδημητρίου, Χρ. Ντουχάνη,
Β. Κίντζιου, Θ. Τζοβαρίδου και Κ. Νικολάου. Τα λοιπά μέλη, αν και προσκλήθηκαν, δεν εμφανίσθηκαν, γιατί είχαν κώλυμα. Παρέστη επίσης η Γραμματέας Μ. Παπασαράντη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Γραμματείας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέμα της συζητήσεως σύμφωνα με την πρόσκληση του Προέδρου, ήταν η έγκριση της 2/2014 αποφάσεως της Ολομέλειας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.
              Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος έδωσε τον λόγο στην εισηγήτρια του θέματος Σύμβουλο Β. Αναγνωστοπούλου-Σαρρή, η οποία ανέφερε τα εξής:
              1. Επειδή, κατά το στοιχ. Α΄ παρ. 1 του άρθρου 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1756/1988 (Α΄ 35), όπως ισχύει, «… κάθε δικαστήριο ή εισαγγελία … καταρτίζουν κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας, ο οποίος συμπληρώνεται, τροπο­ποιεί­ται ή αντικαθίσταται, όταν επιβάλλεται από υπηρεσιακές ανάγκες», ενώ, κατά την παρ. 4 του αυτού στοιχείου και άρθρου, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 παρ. 1 του ν. 4055/2012 (Α΄ 51), «4. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και ο Πρόεδρος του οικείου Συμβουλίου Επιθεώρησης έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση ή αντικατάσταση κανονισμού, του οικείου δικαστηρίου και δικαιοδοτικού κλάδου». Τέλος,  κατά την παρ. 7, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 86 του ν. 4055/2012 (Α΄ 51), «7. Οι κανονισμοί και οι τροποποιήσεις τους υποβάλλονται αμέσως στις οικείες ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης, τροποποίησης ή ακύρωσης αυτών, ως προς όλα τα σημεία και ειδικότερα ως προς τον αριθμό των δικασίμων και των υποθέσεων που προσδιορίζονται σε κάθε δικάσιμο. Οι κανονισμοί ισχύουν μόνο μετά την τελική έγκρισή τους από τις ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων και αφού διαβιβαστούν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Με το 221/12-2-2015 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπεβλήθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η 2/2014 απόφαση της Ολομελείας των Δικαστών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βεροίας, η οποία εξεδόθη επί του ζητήματος της ανάγκης τροποποιήσεως του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του εν λόγω Δικαστηρίου. Ήδη κατόπιν της από 17-3-2015 προσκλήσεως του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εισάγεται η ανωτέρω απόφαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
              2. Επειδή, με την απόφαση αυτή αναβλήθηκε η συζήτηση και η λήψη αποφάσεως επί του ζητήματος της τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων του ισχύοντος, από το έτος 1990, Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δικαστηρίου και ορίσθηκε νέα ημερομηνία συγκλήσεως της Ολομελείας των Δικαστών του για το ζήτημα αυτό στις 8.5.2015, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, να γίνει ενδελεχής έρευνα και προετοιμασία για την κατάρτιση ενός νέου Κανονισμού που να ρυθμίζει τη λειτουργία του Δικαστηρίου κατά τρόπο πλήρη και αποτελεσματικό, ανταποκρινόμενο στις διαμορφωθείσες νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα. Ενόψει αυτού, δεν υφίσταται εν προκειμένω αντικείμενο ελέγχου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, συνεπώς, απέχει από τη λήψη οποιασδήποτε αποφάσεως, επισημαίνοντας πάντως ότι, κατά την ως άνω ημερομηνία, η Ολομέλεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βεροίας θα πρέπει να επιληφθεί και να αποφανθεί και επί των προτάσεων του 3575/22.10.2014 υπομνήματος της Γενικής Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, οι οποίες, άλλωστε, στοιχούν προς ήδη ληφθείσες αποφάσεις της Διοικητικής Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διά  ταύτα
              Απέχει από την έκδοση αποφάσεως.
              Για την πιστοποίηση των ανωτέρω συντάσσεται το παρόν πρακτικό.
     Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος                                                    Η Γραμματέας


                Φ. Αρναούτογλου                                                          Μ. Παπασαράντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου